W czwartek, 12 marca 2015 r. w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego przy Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu, Wicestarosta Kołobrzeski Helena Rudzis-Gruchała wzięła udział w „Kulinarnych igraszkach z gęsiną w towarzystwie kaczki".
Kulinarne igraszki to przedsięwzięcie zrealizowane w ramach obchodów święta Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich. W kulinarne szranki stanęły dwie drużyny składające się z uczniów, zwycięzców wielu konkursów kulinarnych oraz dyrekcji szkoły i przedstawiciela władz powiatu, którego reprezentowała Wicestarosta Kołobrzeski Helena Rudzis-Gruchała. Drużyny przygotowały potrawy z gęsiny i kaczki, wykonane na bazie produktów regionalnych. Celem imprezy było odkrycie kulinarnych ciekawostek oraz sprawdzenie własnych umiejętności. Na zakończenie kulinarnych igraszek odbyła się degustacja wykonanych potraw: „Pierś z gęsiny w trójniaku z kaszą gryczaną, z pasztetem z wątróbki i warzywami julienne” oraz „ Kaczka Sous Vide, Demi Glace, ziemniaki Kofit, marchew, czerwona kapusta, chips jabłkowy”.
informacja i zdjęcia: LM