W dniach 9 - 11 kwietnia 2016 roku w Centrum Kształcenia Praktycznego przy ZSE-H w Kołobrzegu odbyło się szkolenie dotyczące „Kuchni Południowego Pacyfiku”.
Szkolenie składało się z dwóch części: teoretycznej w formie wykładu i części praktycznej. Pierwsza część wprowadziła uczestników w zagadnienia teoretyczne dotyczące surowców i smaków Południowego Pacyfiku, a także przybliżyła kuchnie Hawajów, Vanuatu, Australii i Tonga.
Druga część praktyczna umożliwiła samodzielne przygotowanie surowców i wykonanie potraw takich jak: małże nowozelandzkie na trzy sposoby z różnymi sosami, krem z taro z wolno pieczoną wieprzowiną, pomidorową salsą i wodą imbirową, danie z manioku i wołowiny duszone w liściach bananowca i w mleku kokosowym.
Szkolenie poprowadzili: Ilona i Dariusz Zdziech, właściciele restauracji „Ambasada Pacyfiku” w Krakowie. Uczestnicy szkolenia otrzymali dyplomy oraz książkę kucharską Kuchnia Nowej Zelandii z dedykacją autorów prowadzących zajęcia warsztatowe.
W szkoleniu uczestniczyli nauczyciele gastronomii, instruktorzy praktycznej nauki zawodu, Wicestarosta Kołobrzeski Helena Rudzis-Gruchała, a także kucharze z najlepszych kołobrzeskich hoteli.
Informacja oprac. na podstawie materiałów Centrum Kształcenia Praktycznego w Kołobrzegu