W środę 29 stycznia 2020 roku Starosta Kołobrzeski Tomasz Tamborski spotkał się z Sewerynem Jaśkiewiczem, w województwie zachodniopomorskim najlepszym uczniem w zawodzie kucharz.
Seweryn Jaśkiewicz uczeń klasy 3A Branżowej Szkoły I Stopnia w Zespole Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu zdobył pierwsze miejsce podczas zorganizowanego przez Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie wojewódzkiego Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Mięso z królika w roli głównej”. Seweryn z wszystkich uczestników najlepiej przeszedł dwa etapy turnieju: część teoretyczną i praktyczną. Swoją wiedzą i niesamowitym daniem, które wykonał „Królik confit/puree z truflą/demi glace z królika/palona skorzonera/piana jogurtowa" po prostu podbił podniebienia jurorów. Na co dzień Seweryn odbywa zajęcia praktyczne w jednej z kołobrzeskich restauracji, pod okiem Szefa Kuchni Macieja Jelenia. W szkole do konkursu przygotowywała go Pani Katarzyna Olszak.
W imieniu własnym oraz Zarządu Powiatu w Kołobrzegu Starosta Kołobrzeski Tomasz Tamborski pogratulował Sewerynowi zdobycia tak prestiżowego tytułu, który jest ogromnym wyróżnieniem dla młodej i zdolnej osoby. „Jestem przekonany, że zwycięstwo w wojewódzkim konkursie nie będzie Pana ostatnim sukcesem, a doświadczenie i wiedza, którą już Pan zdobył, zaprocentuje w przyszłości kolejnymi wyróżnieniami. Cieszę się, że ma Pan okazję dzielić się swoją pasją i ideą” – powiedział Starosta. Oprócz listu gratulacyjnego Starosta Kołobrzeski wręczył Sewerynowi drobny upominek ufundowany przez Zarząd Powiatu w Kołobrzegu.
W spotkaniu uczestniczyły Wicedyrektor ds. dydaktycznych Agnieszka Getka-Lubowicka oraz nauczycielka Pani Katarzyna Olszak.